De historie van NOAD'67

In de jaren 1964, 1965 en 1966 wees het straatbeeld in Sint-Philipsland en Anna Jacoba Polder er steeds meer op dat voetballen populair begon te worden. Er werden toen al wedstrijdjes gespeeld tussen de schooljeugd van Sint-Philipsland en Anna-Jacoba Polder.

In AJP gebeurde dit op een weilandje bij een boer, waarbij stokken geplaatst werden die als doel dienst deden. In Sint-Philipsland werd op “de Tramput” gespeeld. Onderling spraken de voetballende jongens wel eens over een voetbalclub, maar niemand wist hoe dit in zijn werk ging. Het duurde tot 1967 dat de spelers die altijd op “de Tramput’ speelden; Kees van Andel, Piet den Braber, Jan den Braber, Piet Geluk, Adrie Kaashoek en Johan Filius het tijd vonden om een voetbalclub op te gaan richten.

Ze besloten om zicht te wenden tot Piet de Raat, die de jongens doorverwees naar zijn zoon Bram. Bram had een vriendengroep bestaande uit Jan Verwijs, Krijn Reijngoudt, Adrie Kot en het huidige KNVB bestuurslid Scheidsrechterszaken: Rinus den Engelsman. Sommigen voetbalden bij Val Aan of vv Vosmeer. Bram peilde de stemming bij zijn maten en er werd besloten om op 10 februari 1967 een bijeenkomst te houden. Het enthousiasme was dermate dat een principe besluit werd genomen om te komen tot de oprichting van een voetbalclub.

Gelijk al in deze eerste bijeenkomst werd gekozen voor de naam N.O.A.D. met het jaar van oprichting erachter, zodat de volledige naam N.O.A.D. ’67 werd. Het verhaal gaat dat er achter bij Kees van Andel een soort gaten schietbord heeft gestaan en hierop had de jeugd N.O.A.D. gezet. Er werd een bestuur gevormd olv Bram de Raat als voorzitter.

Het “Bos van Klompe” Na de oprichting was het vinden van een geschikt veld een van de belangrijkste zaken. Een gemeentelijk sportveld was niet aan de orde. Eerst moest het bestaansrecht van de club nog worden bewezen. Dus het bestuur ging letterlijk en figuurlijk de boer op.
Men kwam uiteindelijk terecht bij Dhr. J.A. Klompe. Vanaf juli 1968 werd van Dhr. Klompe een stuk land gepacht aan de zeedijk bij het zogenaamd “Bos van Klompe”. De ligging van het veld kon eigenlijk niet mooier. Geheel omringd door bomen en aan een kant de zeedijk. Het gaf het geheel een knus karakter.

Op 31 maart 1973 viel het doek over het voetbalveld bij het “Bos van Klompe”. Tijdens de wedstrijd NOAD ’67 – Kogelvangers 2 die met 1-0 werd gewonnen waren er al een paar mensen bezig om de draden van de omheining uit de palen te trekken. Het eerste NOAD stadion sloot na 5 seizoen zijn poorten. Sportcomplex “Zijpestraat” Onder burgemeester van Velzen werd er een uitbreidingsplan ontwikkeld in het buitengebied van Sint-Philipsland.

Dit hield in dat het sportveld en de begraafplaats in hetzelfde bestemmingsplan vielen. Geen ideale combinatie, maar alleen op deze manier kon de Gemeente het kostenplaatje sluitend krijgen. Op 11 augustus 1973 was het zover. Het sportcomplex aan de Zijpestraat in Sint-Philipsland kon in gebruik worden genomen. Een trotse voorzitter Leen Vroegop stond vooraan toen Burgemeester vd Berg het complex opende.
Als eerste werd gespeeld tegen W.H.S. Een wedstrijd die met 8-0 werd verloren. Op 25 mei 1984 werd er een eigen kantine geopend door Burgemeester Vogel. In 8 maanden tijd was een compleet nieuwe kantine gebouwd.

Op 16 april 1990 (2e paasdag) werden de nieuwe kleedlokalen in gebruik genomen. De kleedlokalen werden door F-pupil Michiel vd Est en voorzitter Adrie v Dijke symbolisch geopend. De lang gekoesterde wens van een 2e veld werd werkelijkheid.

Het was 1 juni 1991, toen de eerste wedstrijd erop werd gespeeld. Aangelegd door de Fa. Molhoek. Geheel in eigen beheer door de vereniging gerealiseerd met Dim Hage als belangrijkste stuwende kracht achter dit project. Tijdens de gemeentelijke herindeling werd het tweede veld in 1995 weer overgedaan aan de nieuwe gemeente Tholen.

Met de overkapping in 1998 van de kantine tussen de beide velden kreeg het complex een nieuw ‘engels’ aandoend karakter, dat als heel gezellig wordt ervaren. In 2019 zijn in het verlengde van de kantine nieuwe kleedkamers gebouwd en is de kantine verbouwd. Tot op heden voetbalt NOAD ’67 nog steeds op dit sportcomplex.